jugaBot: Lego Mindstorms EV3 per a infants

Usant un ninot per ajudar lateralitat en jugaBot amb EV3El programa jugaBot permet usar la plataforma Lego Mindstorms EV3 per a construir un robot programable per un infant a través dels botons que té la unitat central. Això fa que es pugui usar la plataforma EV3 a partir d’uns quatre anys per iniciar en la programació i el raonament abstracte.

 1. Funcionament
 2. Competències desenvolupades
 3. Activitats
 4. Codi i descàrrega

Aquest programa està emmarcat dins la iniciativa EduLogiX, un projecte centrat en l’ensenyament de la programació d’ordinadors als nens (aquí teniu més informació per a docents).

1. Funcionament

La idea s’inspira en projectes ja existents, com ara el Bee-Bot (breu descripció en un fulletó de 2 pàgines en anglès):

https://i2.wp.com/www.focuseducational.com/images/user/fullsize/bee-bot.gif

El Bee-Bot és un robot infantil amb forma d’abella, que disposa d’unes tecles de direcció al llom amb les quals se’l pot programar. Per exemple, si es prem la tecla endavant dos cops (↑ ↑), la tecla girar a la dreta un cop (→), i de nou la tecla endavant (↑), aleshores al prémer la tecla del mig el robot es mourà fent una “L” (anant endavant, girant 90º i avançant de nou). D’aquesta forma es pot aprofitar el joc i la interacció amb un objecte físic actiu per a desenvolupar diverses competències (vegeu 2. Competències desenvolupades).

Cal mencionar també, projectes anteriors, com ara el Bigtrak:

Big Trak (llicència: CC-AS; font: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Big_trak_white_background.jpg ) 

El Bigrak fou un robot infantil que es va comercialitzar a principis del 80 (i que ara es torna a fabricar) que també memoritzava ordres a través d’un teclat reduït. En aquest cas, el robot anava dirigit a nens de major edat. Per exemple, el teclat incloïa números, de forma que enlloc de prémer més d’un cop la mateixa tecla de direcció, era possible prémer el número “5” i un sol cop la tecla endavant (↑) per a fer-lo avançar cinc “passes”. Aquest robot no només es va vendre com a joguina, sinó que es va usar en investigació de psicologia i pedagogia per estudiar l’auto-aprenentatge a través de l’experimentació.

2. Competències desenvolupades

A més de l’aspecte lúdic, important per a la motivació, la plataforma permet desenvolupar diferents competències en funció de les activitats que es realitzin, com ara:

 • seqüències
 • lateralitat
 • numeració i càlcul bàsic
 • geometria bàsica
 • resolució de problemes
 • expressió
 • treball en equip (vegeu aprenentatge cooperatiu)

A continuació, dins d’Activitats podeu veure alguns exemples.

3. Activitats

Més enllà del robot en si, el seu interès rau en les activitats que es poden portar a terme, tant de forma individual com en grup.

Existeixen moltes fonts d’on poder treure idees d’activitats com ara:

A nivell domèstic, el programa jugaBot permet usar la plataforma EV3 amb nens de diferents edats i/o a mida que creixen (els petits el poden usar amb el programa jugaBot, i els grans poden fer els seus propis programes).

A nivell d’escoles que ja disposen d’EV3 per a etapes superiors, el programa jugaBot permet ampliar l’ús d’aquesta plataforma en educació infantil. De fet, s’està preparant una activitat EduLogiX per a orientar els alumnes de secundària a fer un programa amb les funcionalitats de jugaBot, que puguin passar a ensenyar als alumnes d’educació infantil. Un cop posada en pràctica la dinàmica, es pot suggerir adquirir robots específics per aquesta etapa (com ara el Bee-Bot).

4. Codi i descàrrega

El codi és programari lliure i el podeu veure i descarregar aquí: jugaBot v1.0

Podeu usar tot aquest material pel vostre compte, la idea és promoure el seu ús, i en cas que us animeu, que pugueu participar i ampliar-lo. A continuació teniu els detalls sobre les llicències:

feather AutoriaJordi Campos i Miralles (animat a participar).

Anuncis

2 pensaments sobre “jugaBot: Lego Mindstorms EV3 per a infants

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s